dimarts, 15 de novembre del 2016

Guerra civil Espanyola

La guerra va tenir múltiples facetes, ja que va incloure lluita de classes, guerra de religió, enfrontament de nacionalismes  oposats, lluita entre dictadura militar i democràcia republicana, entre revolució i contrarevolució, entre feixisme i comunisme.

A les parts del conflicte se les sol anomenar bàndol republicà i bàndol revoltat:

El bàndol republicà va estar constituit al voltant del govern elegit democràticament, format pel front popular, que al seu torn es componia d' una coalició de partits republicans - esquerra republicana

i unió republicana- amb el Partit Socialista Obrer Espanyol, a la qual s' havien sumat els marxistes-leninistes del Partit Comunista d' Espanya i el POUM, el partit sindicalista d' origen anarquista i a Catalunya els nacionalistes d' esquerra encapçalats per  Esquerra Republicana de Catalunya. Era recolzat pel moviment obrer i els  sindicats  UGT I CNT,  tot i que ells el que perseguien era realitzar la revolució social s' havia decantat pel bàndol republicà el Partit Nacionalista Basc, quan les corts republicanes estaven a punt d' aprovar l' estatut d' autonomia per al Pais Basc. El bàndol revoltat que es va cridar a si mateix bàndol nacional, va estar organitzat al voltant de part de l' alt comandament militar.  



Don Saltsitxa               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada