dimecres, 26 d’abril de 2023

Idiomes

 

“Els idiomes són anteriors a les fronteres”


 Argentina. Està a Amèrica del Sud. Es parla castellà d’Argentina "Los idiomas son anteriores a las fronteras" i llengües ameríndies:

Guaraní, "Ñe'ẽnguéra omotenonde frontera".

Quechua, "Simikuna fronterakunata ñawpaqman churanku".

Aimara, "Arunakax fronteranakat nayrankapxiwa".

Mapuche o mapuzugun “Mapudungu wenetu aflafken”.

 

Veneçuela. Està a Amèrica del Sud. Es parla espanyol de Veneçuela "Los idiomas son anteriores a las fronteras" i llengües ameríndies.

 

 Equador. Està a Amèrica del Sud. Es parla espanyol d’Equador, "Los idiomas son anteriores a las fronteras" , quichua "Simikuna fronterakunata ñawpaqman churanku",  i altres llengües indígenes.

 

Mèxic. Està a América del Nord. Es parla espanyol de Mèxic, "Los idiomas son anteriores a las fronteras" i llengües indígenes dels azteques:

Náhuati:  tlajtoltin ye opanok kalixkuatl” i dels maies:

Yucateco: "Le t'aano'ob ku máako'ob síinajo'obo' le fronteras".

 

 Xile. Està a Amèrica del Sud. Es parla espanyol de Xile "Los idiomas son anteriores a las fronteras" i llengües ameríndies.

 

 Burkina Faso. Està a Àfrica Occidental. Es parla francès  "Les langues sont avant les frontières" i 59 idiomes nadius , el més comú és el Mossi “Goama ganga tuadga”.

 

 Grècia. Està al sud est d’Europa. Es parla grec. “Οι γλώσσες είναι πριν από τα σύνορα”. (oi glósses eínai prin apó ta sýnora)

 

Espanya. Està al Sud-oest d'Europa. Es parla castellà a tot el país, "Los idiomas son anteriores a las fronteras". A més a més es parla:

Català "Els idiomes són anteriors a les fronteres" a Catalunya i Balears "ets idiomas són anteriós a sas frontéras".

El valencià a València "Els idiomes són anteriors a les fronteres".

El basc al País Basc "Hizkuntzak mugen aurretik daude".

El gallec "As linguas están antes das fronteiras" a Galícia.

L’aranès “Es idiòmes son anteriors enes termières” a la Vall d’Aran.

L'asturlleonès “Los idiomes son anteriores a les fronteres” (parlat a Lleó, Astúries, Cantàbria i Extremadura)

I l'aragonès "Os idiomas son anteriors a las fronteras" (parlat a l'Aragó)..

 

 França. Està a Europa Occidental. La llengua oficial és el francès "Les langues sont avant les frontières". A França existirien unes 75 llengües regionals, entre les quals algunes s'ensenyen a l'escola, com l'occità català “Los idiòmas son anteriors dins las frontièras”, el bretó “ar yezh eo araog an harz”, el basc "Hizkuntzak mugen aurretik daude", el cors, “Lingui sò davanti à e fruntiere” l'alsacià  o algunes llengües melanèsies com el tahitià.

 

 Malta. Està a Europa sud-occidental, a la mar Mediterrània. Les seves llengües oficials són el maltès"Il-lingwi huma qabel il-fruntieri" i l’anglès Languages are before borders”.

 

 Andorra. Està al sud-oest d’Europa.  La seva llengua oficial és el català. “Els idiomes són anteriors a les fronteres”.

Itàlia. Està a Europa meridional. La llengua oficial és l’italià “Le lingue sono prima dei confini”.  A més a més hi ha molt dialectes a cada regió. Alemany “Sprachen sind vor Grenzen” al sud del Tirol  i eslovè “Jeziki so pred mejami” al voltant de Trieste, parla occitana “Los idiòmas son anteriors dins las frontièras”,  a la regió de la Vall d'Aosta; els sards, el català, el friülès, el vènet i el ladí a les muntanyes dolomites, essent tots idiomes romanços.

Rússia. Està a Euràsia, gran part de l'Europa oriental i el nord d'Àsia. Idioma oficial és el rus, Языки предшествуют границам”( yazyki prevyshe granits) Es parlen aproximadament més de 100 llengües minoritàries a tota Rússia.

 Regne Unit, Està integrat, geogràficament, per l'illa de Gran Bretanya, una secció del nord de l'illa d'Irlanda i altres illes més petites. L’idioma oficial és l’anglès “languages are before borders”.  A més a més es parla

gal·lès “Mae ieithoedd cyn ffiniau”,

irlandès “Tá teangacha os comhair teorainneacha”,

gaèlic escocès   Tha cànanan ro chrìochan 

i còrnic.

                         

                                    Alumnes del TVL

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada